Ontdekkingsreis 'De Liefde en Ik' Week 5

Herinner jezelf

Ontdekkingsreis ‘De Liefde en Ik’
Week 5

Hoi ,
week 5 van deze ontdekkingsreis gaat van start. 

Presteren. We zijn het de afgelopen decennia steeds meer gaan doen. Hoe beter we presteren, hoe meer we worden gewaardeerd, zo lijkt de overtuiging. Presteren is laten zien hoe goed je bent en het wordt gewaardeerd met lof en hopelijk een carrière stap opwaarts.

Maar we presteren niet alleen voor lof en geld. We werken ook zo hard omdat we iets te bewijzen hebben. Soms zit het in de relatie met een van de ouders die maakt dat we harder werken, slimmer willen zijn, sneller willen zijn dan een van hen ooit was. Alleen maar om aan te tonen dat je er wel toe doet. Alleen maar om datgene te kunnen ontkrachten waarin jij bent gaan geloven.

Zo schreef Berend: ‘Mijn vader schold me altijd de huid vol als ik datgene wat hij me uitlegde niet meteen begreep. Woorden als ‘stomkop’ of ‘loser’ kwamen vaak genoeg op me af. Soms vroeg hij me wel eens of ik les had genomen in dom zijn. Op een gegeven moment dacht ik dat ik er immuun voor was geworden. Maar nu weet ik dat ik het ben gaan geloven. Ik ben zo hard gaan werken dat ik na de mavo, de havo ben gaan doen en uiteindelijk vwo en universiteit. Als afgestudeerd arts kan ik nu op hem neerkijken. Van deze ontdekking ben ik geschrokken. Niet alleen vanwege de negatieve en vooral agressieve gedachte richting hem, maar ook van een vraag die in mij opkwam. Namelijk ‘Wil ik wel arts zijn?’.

Mijn eerste vraag aan jou deze week

De eerste vraag van deze week was best een pittige. Hoe was het voor jou ?
Heb je kunnen invoelen op dit thema? 
Tijd voor de tweede vraag van deze week.

De vraag van Berend aan zichzelf is een interessante. Je kunt jezelf inderdaad afvragen of je op dit gebied in je leven jouw hart hebt gevolgd of dat je bezig was met het willen ontkrachten van een overtuiging die je diep in jezelf draagt. Soms ben je zo vergroeid met een overtuiging, dat het voor jou op dat moment echt waar is. Er is dan weinig bewustwording op datgene wat je bent gaan geloven, het is gewoon zo.

Mijn tweede vraag aan jou deze week

Hoe ga je te werk?

 • Neem een moment voor jezelf en verstil, adem een paar keer diep door
 • Maak meer contact met de binnenkant van je lichaam
  Lees dan zorgvuldig de vraag
 • Wees je gewaar van je eerste reactie/gedachte/antwoord
 • Sommige antwoorden lijken niet te passen. Dat maakt niet uit.
 • Vertrouw je intuïtieve reactie en denk er niet over na
 • Veroordeel je reactie niet en probeer het niet te verklaren. Laat het zijn wat het is
 • Stel jezelf gedurende twee dagen minimaal zeven keer per dag deze vraag
 • Zo daal je steeds dieper in jezelf net zolang tot je voelt dat je bij jouw kern bent gekomen

  Als je wilt, schrijf jouw reacties dan op in je werkboek of een eigen notitieboekje.