Vraag van Mees

vraag het sky

Hallo Mees,

Dank je voor je boeiende vraag. Het klopt inderdaad dat jouw lichaam onbewust heel hard voor je werkt om emoties, gedachten en beelden, die je niet meer wilt voelen, te blokkeren. Je kunt dat best een lange tijd volhouden, maar er zijn grenzen aan wat een lichaam aankan. Vele factoren spelen een rol bij het al dan niet kunnen volhouden van de onderdrukking, denk bijvoorbeeld aan de bouw van jouw lichaam en de aanwezigheid van een sterke wilskracht. De koppigheid van iemand kan ook een aanzienlijk aandeel hebben in het willen volhouden van de manier waarop je het nu doet. Maar goed, jouw vraag is ‘waarom worden de angsten groter?’. Ik zal het uitleggen aan de hand van een voorbeeld. 

Stel jouw overtuiging is ‘Ik ben het niet waard om van te houden’. Als je deze zin zo leest, dan blijven het woorden op afstand waar je snel aan voorbij kunt bewegen. Maar sta er eens bij stil. Laat de zin eens tot je doordringen, lees de woorden eens hardop. ‘Ik ben het niet waard om van de houden’. Dat is nogal wat. 

En voel dan eens wat de woorden met je doen. Voel eens wat er in je lichaam gebeurt wanneer je deze zin hardop uitspreekt. Neem je tijd ervoor en wees je gewaar of het je raakt of niet. En als het je raakt, waar in je lichaam voel je dat dan?

Stel dat je echt gelooft in deze overtuiging, dat het een diepe overtuiging van je is. Dan wil je niet de gehele dag hieraan herinnerd worden. Het zou een dag ondraaglijk maken. Dus je gaat de overtuiging gemakshalve blokkeren. De woorden en de bijbehorende emoties worden onbewust naar het onderbewuste gebracht, zodat jij op een ogenschijnlijk rustigere manier de dag doorkomt. Het lichaam moet er wel hard voor werken, maar dat merk je niet of je neemt het voor lief. 

Stel nou dat jouw lichaam moe is, dan kan het minder goed de overtuiging onderdrukken. Niet dat daarmee jouw overtuiging opeens weer helemaal terugkomt. Wat er wel gebeurt is dat je je onbehaaglijk gaat voelen. Er is iets niet pluis. Je snapt echter niet waarom. 

Kortom: je bent in een situatie terechtgekomen waarbij de pantsering zwakker is geworden, waardoor je je onbehaaglijk gaat voelen en je snapt niet waarom. Wel voel je dat het ongemakkelijke en nare gevoel dat je hebt, jouw hoofd onrustiger maakt. Je gaat met je hoofd proberen de zaak op te lossen, te begrijpen, maar dat lukt niet, omdat je niet meer weet waar het werkelijk over gaat. Je krijgt er dus geen controle over en dat geeft gevoelens van angst. Je wordt bang, bijvoorbeeld bang dat je gek wordt of dat alles stuk gaat wat je hebt of dat je door de mand zult vallen. Met andere woorden: paniek.

Advies: leer jezelf te gronden en vergroot je lichaamsbewustzijn. Je kunt te raden gaan bij een bekwame lichaamsgerichte therapeut die jou leert om meer contact te maken met je lichaam zodat je kunt ontdekken waar jij jouw levensenergie blokkeert. Samen kunnen jullie ontdekken waarom je deze blokkades hebt, waar ze je tegen beschermen en hoe je ze eventueel kunt openen. Zoek een therapeut die je durft te vertrouwen!

Liefs, 

Sky

Heb jij een vraag voor Sky?

Heb jij ook een vraag waarvan je graag wilt dat Sky die beantwoord?
Mail dan je vraag naar onderstaand emailadres.