Vraag van Maartje

vraag het sky

Lieve Maartje,

Dank je voor je vraag. Wat een moed heb jij! Je vriendin vragen om jouw boos te maken. Ergens snap ik wel dat je in het begin moest lachen. Ik moest er ook wel een beetje om grinniken toen ik het las. En ik voelde er ook het verlangen in door dat je wilt begrijpen waarom je niet boos kunt worden.
Boos is een van de vier basisemoties die een mens heeft. Naast boos heb je blij, bedroefd en bang. We noemen het de vier basisemoties omdat ze van nature bij je horen. Deze vier emoties (de vier B’s) hebben allen een gezonde vorm en helpen je om je in leven te houden. Zo helpt boos je om voor jezelf op te kunnen komen en bijvoorbeeld grenzen aan te geven. En bang helpt je bijvoorbeeld om die dingen te doen die je in leven houden.
Helaas raken de vier B’s tijdens het opgroeien vaak wat vervormd. Maar dat is een ander verhaal. Jij vraagt waarom je paniek voelt opkomen toen jouw vriendin je (op eigen verzoek) boos probeerde te krijgen. 

Om hier een eenduidig antwoord op te kunnen geven, zou ik veel meer van je willen weten en dat is nu niet mogelijk. Ik kan je daarentegen wel een aantal vragen stellen. Zo zou ik je willen vragen wat boosheid voor jou betekent. Is het iets wat je serieus neemt? Of veroordeel je het. Vind boos worden bijvoorbeeld een zwaktebod? Of ervaar je boos worden als iets wat niet mag? Tot slot wil ik je vragen of je negatieve ervaringen met boosheid in je jeugd. Was er agressie in jouw nabije omgeving als kind?

Als je op deze vragen antwoord kunt geven, dan kom je ook dichter bij het antwoord dat je zoekt op jouw vraag waarom je lichte paniek voelde opkomen. Misschien dat onderstaand voorbeeld je helpt.

Stel dat je een vader had die vaak agressief gedrag vertoonde in jouw bijzijn door bijvoorbeeld veel ruzie te maken met je moeder of tegen jou te schreeuwen of fysiek geweld zou gebruiken. Dan zou je een overtuiging kunnen ontwikkelingen dat alle agressie leidt tot pijn. Daarmee zou je tegelijkertijd voor jezelf kunnen besluiten om nooit boos te worden, want je mag nooit iemand pijn doen. Met een dergelijk besluit, neem je in feite afscheid van de emotie Boos. Je bant deze emotie uit je leven. 

Toen je door jouw vriendin echt even geraakt werd en er dus eigenlijk een bozig gevoel opkwam, raakte je in paniek. Immers dat mag niet van jezelf! Dat heb je ooit besloten en het ligt nu als onwrikbaar gegeven opgeslagen in de kluis van je onderbewuste. 

Tip: ga eens op onderzoek uit door bijvoorbeeld samen met een goede vriendin de antwoorden te vinden op bovenstaande vragen. Zodat je meer te weten komt over jouw beleving met boosheid. Natuurlijk kun je ook met een psycholoog of lichaamsgericht therapeut aan de slag.

Tip: je kunt oefenen met boosheid door eerst eens in stilte wat te foeteren op iets. Kijken hoe dat bevalt, of je dat wel mag. 

Liefs, 

Sky

Heb jij een vraag voor Sky?

Heb jij ook een vraag waarvan je graag wilt dat Sky die beantwoord?
Mail dan je vraag naar onderstaand emailadres.