Vraag van Ilona

vraag het sky

Hallo Ilona,

Dank je voor deze vraag. Een waardevolle vraag ook, omdat de termen vaak door elkaar gebruikt worden. 

Onder bewustzijn versta ik die momenten waarop je je in het hier en nu bewust bent van wat er in en om je heen gebeurt. Alles wat je gedurende deze staat van zijn doet, zijn jouw acties die door jouw wil worden aangestuurd. Alles wat je niet wilt registreren , bijvoorbeeld een situatie die je als bedreigend, parkeert jouw lichaam je direct naar je onderbewuste. Dat is het gebied tussen je bewuste en onbewuste.

Het onderbewustzijn ligt onder de oppervlakte van je bewustzijn. Je hebt op deze plek ervaringen, beelden, gedachten en overtuigingen geplaatst waar je je niet actief mee bezig wilt houden. Je wilt ze niet voelen. Het onderbewuste handelt door middel van automatisch aangeleerde processen. We oefenen op deze processen het liefste geen bewuste invloed uit, want we willen de kennis op de plek houden zodat we er geen ‘last’ van hebben. 

Onder andere door dromen, meditatie en lichaamsgericht therapie kun je deze onderbewuste kennis, ervaringen en gedachten weer naar het bewustzijn brengen. 

Tot slot hebben we ook het onbewustzijn (het onbewuste). Hierin tref je alle kennis, ervaringen en (veelal lichamelijke) processen aan, die nooit in je het bewustzijn komen of zijn geweest. Je kunt dan denken aan het onbewust aansturen van allerlei automatische processen zoals het regelen van je hartslag, je bloeddruk, jouw immuunsysteem, je spijsvertering maar ook jouw stresshormoonsysteem en fight & flight systeem.

Laten we nu eens ons leven, en de controle die we allemaal zo graag hier over willen hebben, in het juiste perspectief plaatsen: ons gedrag wordt voor 95% bepaald door datgene wat in ons onderbewuste en onbewuste leeft. Een heel mooi boek hierover is geschreven door Ap Dijksterhuis. De titel is ‘Het slimme onbewuste’. Erg boeiend om te lezen. Hier een linkje naar het boek, te koop bij de online boekenwinkel YouBeDo. Een bedrijf met een prachtige missie die in deze tijden broodnodig is.  

Liefs,

Sky

Heb jij een vraag voor Sky?

Heb jij ook een vraag waarvan je graag wilt dat Sky die beantwoord?
Mail dan je vraag naar onderstaand emailadres.